Zaev në TN: Paketa e katërt e masave do të rrisë konsumin dhe do të ndihmojë kompanitë, vijon realizimi i fortë i investimeve kapitale

Duke folur në emisionin “Studio e Hapur” në Televizionin Kombëtar, Kryeministri i Republikës së Maqedonisë së Veriut, Zoran Zaev, njoftoi se zbatimi i paketës së katërt të masave synon tejkalimin më të shpejtë të pasojave të krizës koronare në ekonomi.

“Ne u takuam me dhomat, me organizatat e punëdhënësve, me sindikatat, ne gjithashtu takohemi me profesorë të universiteteve, me njerëz nga praktika. Paketa tjetër do të jetë ndihma e drejtpërdrejtë për ekonominë dhe qytetarët. Këtu përfshijmë më të varfërit, për të rritur fuqinë shpenzuese të qytetarëve, por edhe kompanitë për të paguar pagat. Do të ketë gjithashtu stimuj për kthimin e punëtorëve të pushuar nga puna në kohë krize sepse ne duam që ata që janë pushuar nga puna të kthehen në punë, veçanërisht kur ka mungesë të fuqisë punëtore. Ajo që është e qartë është se kartat e pagesës do t’u jepen pensionistëve me pension nën 15,000 denarë, një pjesë e madhe e punëkërkuesve pasivë, prindër të vetëm, dhe vlerësimet bëhen me shërbime profesionale, punëtorët e falimentuar që sot marrin kompensim prej 8,000 denarë, për të marrë “Një lloj tjetër i ndihmës,” tha Kryeministri Zaev, duke shtuar se ndihma e pagave në sektorët më të prekur do të vazhdojë.

Kryeministri Zaev theksoi se përveç ndihmës për qytetarët dhe ekonominë, është e rëndësishme që shteti të përdorë periudhën për rritjen e financimit të investimeve kapitale që sjellin përfitime si për ekonominë ashtu edhe për shtetin.

“Tani është koha kur duhet të fillojmë të investojmë edhe më shumë dhe madje edhe më intensivisht në realizimin e investimeve kapitale. Ne jemi duke punuar në mënyrë aktive për këtë, procesi i gazifikimit po realizohet, unaza kryesore e rrjetit të tubacioneve të gazit në vend është duke përfunduar dhe së shpejti do të kërkojmë një koncesioner i cili do të dërgojë gaz në familje dhe fabrika. Në periudhën tjetër, fillon projekti “Chebren”, me vlerë prej 600 deri 800 milion euro. Duhet të fillojë realizimi i Qendrës Klinike në Shkup me vlerë mbi 500 milion euro. Këto janë projekte ku do të angazhohen kompanitë tona vendase, punëtorët tanë. Unë nuk kam asnjë problem si Kryeministër nëse Qeveria dhe Parlamenti më mbështesin për të tërhequr hua tani në një kohë krize për projekte të rëndësishme kapitale siç janë Qendra Klinike, rrugët dhe kopshtet. Sot me menaxhimin e TAV kemi grumbulluar 49.7 milion që duhet të shkojnë në aeroportin e Shtipit, për t’u përdorur për financimin e projekteve të kanalizimeve. “Prandaj, 14.7 milion euro do të përdoren për rindërtimin e dy aeroporteve, dhe 35 milionët e mbetura për projektet e infrastrukturës në komuna,” tha Zaev. skopje1/

Shpërndaje lajmin me të tjerët
0Shares
0 0 0

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *