Bytyqi dhe Despotovski: Mbështesim 87 kompani për të zbatuar projekte për menaxhim më të shpejtë të KOVID-19 me vlerë totale prej rreth 3 milion euro

Një total prej 87 ndërmarrjesh, të cilat planifikojnë të implementojnë projekte me vlerë rreth 3 milion euro, janë zgjedhur në zgjedhjen përfundimtare nga thirrja për grante të bashkëfinancuara për rregullim të shpejtë nga KOVID-19, tha sot në një konferencë për shtyp në Qeveri, nënkryetari i Qeveria përgjegjëse për çështjet ekonomike, koordinimin e departamenteve ekonomike dhe investimet, Fatmir Bitiqi dhe drejtori i Fondit për Inovacion dhe Zhvillim Teknologjik Jovan Despotovski. Ky instrument është pjesë e grupit të tretë të masave të miratuara nga Qeveria për të mbështetur qytetarët dhe ekonominë, dhe për kapërcimin më të lehtë të krizës socio-ekonomike të shkaktuar nga koronavirusi KOVID-19.

Zëvendëskryeministri Bytyqi iu referua zbatimit të të gjitha masave deri më tani, duke theksuar se në krijimin e tri paketave të mëparshme, ajo udhëhiqej nga parimi i drejtësisë sociale dhe solidaritetit, dhe kështu do të vazhdojë me grupin e katërt, duke krijuar politika dhe masa që askush mos le vetem. Në një kohë kur kërkohej një reagim i menjëhershëm, Qeveria e Republikës së Maqedonisë Veriore krijoi tre grupe masash, për zbatimin e të cilave rezervoheshin rreth 550 milion euro ose 5.5% e PBB-së, masa që ishin në kohë dhe gjithëpërfshirëse për ekonominë dhe qytetarët në trajtimin e krizës.

Me linjën e kreditit pa interes KOVID-1, përmes Bankës së Zhvillimit, ne injektoi fonde të reja prej 5 milion eurosh në ekonominë e 737 ndërmarrjeve, të cilat punësojnë 6,509 persona, nga sektorët më të prekur: turizmi, hotelieri dhe transporti i udhëtarëve. Banka për Zhvillim vendosi gjithashtu një linjë krediti KOVID-2 në vlerë prej 8 milion EUR, e cila ishte menduar për të gjitha aktivitetet. Përmes kësaj linje krediti, gjithsej 639 kërkesa për kredi janë aprovuar nga kompanitë vendase që punësojnë 11,325 persona. “Kompanitë nga këta sektorë, si dhe të gjithë të tjerët që regjistruan humbje, përdorën mbështetjen për të paguar pagën minimale prej 14,500 denarë për punonjës, me një mesatare prej rreth 20,000 kompani me rreth 120,000 punonjës të mbështetur në tre muajt më kritikë, Prill / Maj / Qershor.” , theksoi Bytyqi.

Zëvendëskryeministri shtoi se përveç masave në të cilat ka ndihmë të drejtpërdrejtë financiare, u zbatuan lloje të tjera të ndihmës, në formën e normave të interesit të reduktuara për huatë, pagesa e shtyrë e kësteve të huave dhe taksave nga kompanitë në shtet. Qytetarët kanë qenë dhe mbeten fokusi i mbështetjes së qeverisë.

Shpërndaje lajmin me të tjerët
0Shares
0 0 0

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *