Januzaj: Në Kosovë mjafton të jeshë i gjatë 183 cm për tu zgjedhur Koordinator i Sigurisë Kibernetike

Shkruan Adnan Januzaj

Në Kosovë mjafton të jeshë i gjatë 183 cm për tu zgjedhur Koordinator i Sigurisë Kibernetike dhe jo një studiues kibernetik i cili duhet të konsiderohet si një specialist universal në të gjitha fushat.

ÇËSHTË KIBERNETIKU
Kibernetiku është një specialist i cili merret me studimin e menaxhimit të proceseve të informacionit në sisteme, si dhe mekanizmat e transmetimit atje. Kibernetika u shfaq në udhëkryqin e një numri të madh të shkencave. Ajo ka lidhjet e saj me një numër të madh të të gjitha llojeve të disiplinave: psikologji, sociologji, biologji, informatikë etj. Mund të themi që kibernetika është një shkencë që studion sistemet e kontrollit.

PAK PËR SISTEMET
Sistemi është një grup i rregulluar i elementeve midis të cilave ekziston një formë e ndërveprimit dhe që ka për qëllim realizimin e një detyre specifike. Rregulli themelor i sistemit është se asnjë prej tyre nuk është një mbledhje banale e të gjitha elementeve. Si shembull, ju mund të citoni çdo sistem. Nëse kompjuteri do të ishte një grup detajesh banale, thjesht nuk do të funksiononte.

KUPTIMI I FJALËS KIBERNETIK
Kibernetiku është një specialist që studion dhe përfshin kompjuterin. Gjithashtu brenda interesave të tij shkencorë janë detyrat e kryera nga kompjuteri. Bazuar në atë se sa është efektive, konsiderohen mundësitë për përmirësimin e një sistemi të veçantë. Kompjuteri është një sistem i menaxhuar. Kjo do të thotë që mund të ndryshojë nën ndikimin e një personi. Ekzistojnë edhe sisteme të pakontrolluara, siç është universi. Nuk është brenda fushës së kibernetikës, sepse nuk mund të kontrollohet nga njerëzit.

Ç’FAR BËN KIBERNETIKA?
Çfarë do të thotë fjala kibernetikë?
Kibernetiku është një studiues që merret me një numër studimesh të ndryshme:

Inteligjence artificiale.
Trupi i njeriut.
Sisteme komplekse të informacionit, të tilla si kompjuterët dhe rrjetet e tyre.
Kibernetika është e ndarë në shumë disiplina të ndryshme, të cilat bazohen në lidhjet midis disiplinave të caktuara shkencore. Për shembull, është kibernetikë psikologjike, ekonomike ose teknike. Në përgjithësi, ka një numër të industrive që i nënshtrohen kibernetikës. Kjo është një shkencë shumë e zakonshme, e cila përdoret kudo. Le të shohim më nga afër degët e kësaj disipline.

KIBERNETIKA PSIKOLOGJIKE
Kibernetika psikologjike është një industri, subjekti i së cilës në shumë aspekte i ngjan psikologjisë së përgjithshme, si dhe neurofiziologjisë. Por kjo është një bisedë tjetër. Kjo degë studion bashkëveprimin midis sistemeve të ndryshme të analizës dhe shkëmbimin e informacionit në trurin e njeriut. Edhe kjo shkencë është e angazhuar në ndërtimin e modeleve realiste të funksioneve të caktuara mendore. Le t’i shohim nga afër ato në mënyrë që të jetë pak më e kuptueshme:

Të menduarit. Secili person mendon në mënyrën e vet. Në natyrën e tij, ky proces mendor është një mënyrë për të pasqyruar realitetin përreth të psikikës njerëzore, e cila shprehet në gjykime, derivime dhe koncepte. Gjithkush ka mënyrën e vet të të menduarit, veçanërisht për të. Prandaj, mund të themi se ky stil ka disa karakteristika, të cilat kibernetika përpiqet t’i modelojë.
Jo të gjithë mund ta mbajnë mend, ashtu si mekanizmi i memorizimit të individit. Në të njëjtën kohë, kibernetika përpiqet të identifikojë disa karakteristika të përbashkëta dhe të ndërtohet mbi bazën e modeleve realiste që do të ndihmojnë psikologët të ndërveprojnë në mënyrë më efektive me një person.
Ndjesia është një reflektim i realitetit, i cili bazohet në efektin e drejtpërdrejtë të pjesëve individuale të realitetit përreth në shqisat tona. Në mënyrë që një person të ndiejë diçka, ai duhet të përpunojë informacionin para kësaj. Dhe këto mekanizma të trajtimit po studiohen nga kibernetika psikologjike.
Sigurisht, këto nuk janë të gjitha sferat që hyjnë në interesin e kibernetikës psikologjike. Por këto janë të mjaftueshme për të hapur këtë industri.

KIBERNETIKA EKONOMIKE
Gjithashtu shpesh probleme të mjaftueshme ekonomike studiojnë kibernetikën. Kuptimi i fjalës “kibernetikë ekonomike” është: Kjo sferë përpiqet të përdorë zbulimin e kibernetikës në lidhje me sisteme të ndryshme ekonomike. Meqenëse këto të fundit janë përgjithësisht të menaxhueshme, disiplina në fjalë ka një marrëdhënie të drejtpërdrejtë me ta.

Nëse marrim një përkufizim më të gjerë, atëherë kibernetika ekonomike është një shkencë që u formua në kryqëzimin e tre disiplinave: matematika, ekonomia dhe vetë kibernetika. Dhe kjo është e vlefshme.

GJETJET RRETH KIBERNETIKËS
Gjetëm se çfarë është kibernetika. Kuptimi i kësaj fjale na u bë e qartë. Dhe kjo është në rregull. Nuk është e nevojshme të mendojmë tani se çfarë do të thotë fjala “kibernetikë”, pasi disa njerëz mund të kenë vendosur t’i kushtojnë jetën e tyre kësaj shkence pasi kanë lexuar këtë artikull. Unë dua të shpresoj për këtë. Një studiues kibernetik mund të konsiderohet një specialist universal në të gjitha fushat. Mbi të gjitha, shumica e fushave të jetës sonë bazohen në sisteme të kontrolluara që janë pjesë e studimit të kësaj shkence. Ndërsa bëhet gjithnjë e më popullor çdo ditë, sigurisht që mund të thuhet: Përtej intelektit artificial është e ardhmja. Kibernetika është një universal i vërtetë. Kjo është e vlefshme.

Shpërndaje lajmin me të tjerët
0Shares
0 0 0

37 thoughts on “Januzaj: Në Kosovë mjafton të jeshë i gjatë 183 cm për tu zgjedhur Koordinator i Sigurisë Kibernetike

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *