Jo gjithçka është aq e zezë: 5 gjëra pozitive që mësuam në karantinë

Për shkak të emocioneve të pakëndshme të përjetuara gjatë pandemisë së izolimit, është e nevojshme të bëni një përpjekje të vetëdijshme për të kujtuar të këndshmen, dhe ky tekst është këtu për t’ju ndihmuar

Elasticiteti psikologjik

Nëse dikush do t’ju kishte thënë vitin e kaluar se çfarë sjell me të gjithë 2020-ën, ju ndoshta nuk do ta besonit.

Edhe në parashikimet më të errëta të shumicës së njerëzve, nuk kishte asnjë skenar të një epidemie dhe tërmeti. Por tani është pas nesh dhe kur shohim mbrapa, mund të themi se kemi ruajtur përvojën e mungesës së kontrollit mbi jetën dhe rrethanat, por gjithashtu kemi kuptuar se edhe në një skenar kaq të mahnitshëm mund të mbijetojmë.

Kur ruajmë përvoja të pakëndshme, të cilat arrijmë t’i kapërcejmë, ne forcojmë qëndrueshmërinë tonë psikologjike dhe fitojmë strategji dhe mekanizma të rinj të përballimit. Me fjalë të tjera, kjo periudhë e vështirë mund të shërbejë si një kujtesë e pikave të forta dhe kapaciteteve tuaja në jetën tuaj dhe të jetë e dobishme në të ardhmen kur të gjendeni përsëri në një situatë ku ndiheni jashtë kontrollit.

Rëndësia e shëndetit mendor

Ndonjëherë strategjitë dhe kapacitetet tona nuk janë të mjaftueshme dhe atëherë ne kemi nevojë për ndihmë dhe mbështetje profesionale. Ajo që ka bërë epidemia më mirë se çdo ndërhyrje e mëparshme është afrimi i ndihmës psikologjike për qytetarët dhe ngritja e vetëdijes për rëndësinë e kujdesit shëndetësor mendor.

Rëndësia e bisedës me të dashurit tanë, ndarja e shqetësimeve dhe problemeve, dhe në situata kur kjo nuk na mjafton – ne kërkojmë ndihmë profesionale sepse ekspertët janë aty për ne. Dhe kështu le të vazhdojmë të flasim për shëndetin mendor sepse edhe pse izolimi është pas nesh, kjo nuk do të thotë që emocionet dhe traumat gjithashtu përjetohen.

Shumë nga me ende po përballen me vështirësitë e shëndetit mendor dhe po fillojnë rrugën e shërimit. Dhe kjo rrugë është e gjatë dhe e pasigurt dhe kjo është arsyeja pse është e rëndësishme që tani, ashtu si gjatë epidemisë, të mbështesim njëri-tjetrin.

Shoqëria

Mbështetja dhe bashkësia janë pikërisht ato që janë theksuar shumë në të kaluarën. Për shkak të masave të përshkruara, ne kemi rritur distancën fizike, por në të njëjtën kohë kemi rritur afërsinë dhe bashkësinë. Kurrë më tej, por kurrë më afër dhe më të lidhur! Pse është kështu? Në psikologji, ky fenomen quhet kohezion grupor përballë një armiku të jashtëm. Kur përballemi me një kërcënim që vjen nga jashtë, ndjenja e bashkimit dhe e përkatësisë në grup rritet sepse ne investojmë forcat dhe kapacitetet tona në arritjen e një qëllimi të përbashkët: luftimin e epidemisë.

Përgjegjësia personale

Mundohuni të ruani vetëdijen për përgjegjësinë tuaj dhe ta zbatoni atë në situata të tjera jetësore ku, ashtu si në këtë, ju mund të luani një rol të rëndësishëm në ndryshimin për mirë dhe t’i rezistoni përhapjes së përgjegjësisë ose zvogëlimit të ndjenjës së përgjegjësisë personale në grup. Çdo kontribut ka rëndësi.

Të mendosh për veten tënde

Përveç grupit dhe komunitetit, ne kemi mësuar shumë për veten tonë në periudhën e kaluar. Disa prej nesh kanë kaluar kohë duke medituar me mendimet, emocionet dhe vlerat tona, ato që ne i quajmë introspeksion në psikologji. Por edhe nëse nuk keni menduar në mënyrë aktive për veten dhe proceset tuaja psikologjike, ka shumë që mund të keni mësuar për veten tuaj thjesht duke qenë në këto rrethana. Ajo që ndodhi spontanisht ishte një ndryshim në rolet e punës dhe familjes që u përzien dhe ripërcaktuan me njëri-tjetrin.

Ne u ballafaquam dhe zhvilluam më tej stilet dhe strategjitë tona të përballimit, ne ndryshuam dhe u adaptuam. Ne kemi kaluar shumë dhe tani është koha e duhur për të parë atë periudhë dhe për të njohur që përveç shumë ndryshimeve të pakëndshme, ne kemi përjetuar disa pozitive që mund të jenë të dobishme për jetën tonë të re të përditshme! Top Channel

Shpërndaje lajmin me të tjerët
0Shares
0 0 0

50 thoughts on “Jo gjithçka është aq e zezë: 5 gjëra pozitive që mësuam në karantinë

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *