Kompanitë 70 milion euro në dispozicion për puntorët/Qeveria ka miratuar ndryshimet e ligjit për Mbështetje të Pagave.

Qeveria e udhëhequr nga LSDM miratoi Projektligjin për Mbështetjen Financiare për Punëdhënësit e Prekur nga Krizat e Pagesës së Pagave KOVID-19 për Tetor, Nëntor dhe Dhjetor 2020. Me këtë masë, mbështetja për kursimin e vendeve të punës vazhdon, dhe 70 milion euro janë dhënë për realizimin e saj.

Me këtë projektligj, masa për të mbështetur pagimin e pagave është edhe më e shënjestruar dhe mbështetja do të shkallëzohet, dmth., Kompanitë që janë prekur më rëndë nga kriza, do të marrin mbështetje më të madhe financiare. Kompanitë që kanë zvogëluar të ardhurat nga 30% në 40%, do të marrin mbështetje financiare deri në 14,500 denarë për punonjës, ndërsa ato kompani me të ardhura të reduktuara prej mbi 80% shuma e mbështetjes financiare për pagimin e pagave do të jetë maksimumi 21,776 denarë për punonjës.

Punëdhënësit do të jenë në gjendje të aplikojnë për mbështetje financiare, deri në 7 të muajit për muajin paraardhës, dhe si periudhë referimi, Ligji merr rezultatin financiar të kompanive nga Prilli deri në Tetor, Nëntor dhe Dhjetor 2020 dhe krahasohet me të njëjtën periudhë të vitit të kaluar. Në rast se kompania regjistrohet pas shtatorit 2019, merret data e regjistrimit në Regjistrin Qendror. Kompanitë që aplikojnë për këtë masë nuk mund të paguajnë dividentë dhe shpërblime të performancës së biznesit ose lloje të tjerë të shpërblimeve vjetore deri në ditën e pagimit të dhjetorit 2020.

Ato kompani që përdorin mbështetje financiare nuk mund të zvogëlojnë numrin e punonjësve dy muaj pas përfundimit të muajit për të cilin është përdorur mbështetja financiare, përveç në rast pensioni, anulimi të kontratës së punës nga punonjësi, marrjes miqësore të punonjësit, zgjidhja e kontratës së punës pa një periudhë njoftimi nga punëdhënësi për shkak të shkeljes së urdhrit të punës dhe disiplinës ose detyrimeve të punës, etj.

Për të parandaluar çdo abuzim, sigurohen mekanizma mbrojtës, në rast se punëdhënësi i paguan punëtorit një pagë më të ulët se shuma e caktuar për të, parashikohen gjoba deri në 10 mijë euro, varësisht nga madhësia e personit juridik.

Shpërndaje lajmin me të tjerët
0Shares
0 0 0

180 thoughts on “Kompanitë 70 milion euro në dispozicion për puntorët/Qeveria ka miratuar ndryshimet e ligjit për Mbështetje të Pagave.

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *