Borxhi publik që ka Maqedonia e Veriut kap shifrën gati 7 miliard euro. Për 6 muaj janë marr 1 miliard huazim

Në vetëm gjashtë muaj që nga pandemia, deri në shtator borxhi publik i vendit ishte rritur me më shumë se 1 miliard euro. Kriza ekonomike dhe huamarrja e përshpejtuar janë temat kryesore të diskutuara nga Parlamenti.

Maqedonia e Veriut ka më shumë se 6.5 miliardë euro, pasi borxhi publik u rrit në 60.7 përqind të PBB-së. Në vetëm gjashtë muaj nga pandemia, deri në shtator të këtij viti, borxhi publik i vendit është rritur me mbi 1 miliard euro ose 9.3 përqind dhe arrin në 6 miliard e 571 milion euro. Të dhëna të tilla arrijnë në të njëjtën kohë kur Parlamenti tashmë po diskuton për ditën e katërt buxhetin e dytë, ribalancin e këtij viti, zbatimi i të cilit lidhet me paketën e masave për pasojat e krizës covid. recesioni i shkaktuar nga pandemia Covid-19.

FMN pret që produkti i brendshëm bruto botëror (PBB) të bjerë 4.9 përqind këtë vit, Banka Botërore (BB) parashikon një rënie prej 5.2 përqind dhe Organizata për Bashkëpunim Ekonomik dhe Zhvillim (OECD) vlerëson se rënia do të jetë 6 përqind.

Diskutim

Kriza ekonomike dhe huamarrja e përshpejtuar janë temat kryesore që janë diskutuar në Parlamentin e Maqedonisë për katër ditë tani. Opozita beson se pakoja e katërt e masave nuk do të japë efektet e dëshiruara dhe se deficiti nuk do të jetë në gjendje të mbulohet nga burimet e veta sepse ekonomia është në prag të kolapsit për shkak të së cilës do të duhet të ketë huazime të reja.

Antonio Milososki nga VMRO-DPMNE vlerësoi se një ribalans i tillë nuk do të zgjidhë problemet në vend, por vetëm do të rritet. Sipas tij, ky ribalanc dhe paketa e katërt e masave do të përjetojnë të njëjtën gjë me tre paketat e mëparshme të masave, përkatësisht rreth 50 përqind e realizimit. Millososki beson se është e gabuar që investimet kapitale në ndërtimtari të zvogëlohen dhe fondet në arsim të zvogëlohen.

“Realizimi i tre paketave të para të masave është 54 përqind. Është një fakt shkatërrues që tregon planifikimin shkatërrues ose mungesën e një ekipi që krijon masat. “Ky ribalanc do të përjetojë të njëjtën gjë si masat e mëparshme,” tha Milososki. DW/

Shpërndaje lajmin me të tjerët
0Shares
0 0 0

2 thoughts on “Borxhi publik që ka Maqedonia e Veriut kap shifrën gati 7 miliard euro. Për 6 muaj janë marr 1 miliard huazim

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *