Agjencia e punësimit njoftime për aplikim për masa aktive të punësimit

Agjencia e Punësimit e Republikës së Maqedonisë së Veriut aktualisht ka hapur disa njoftime për aplikim për masa aktive të punësimit, të cilat janë pjesë e planit operativ për vitin 2020. Shumica e tyre janë të hapura deri në fund të vitit, dhe tre deri në fund të këtij muaji.

Njoftimi për Ndërmarrësi – vetëpunësim me kredi, i cili përfundon më 30 nëntor, u hap dje. Sipas kësaj mase, personi i papunë mund të marrë një kredi nga të paktën 5,000 euro deri në një maksimum prej 10,000 euro, sipas zgjedhjes së tij si kërkues i huasë, dhe për secilën punë të sapo krijuar një shtesë prej 5,000 euro, e cila do të financojë projekte me maksimumi 5 punë.

Periudha e ripagimit është shtatë vjet me një periudhë faljeje prej 1.5 vjetësh, pavarësisht nga shuma e kredisë, dhe një normë interesi prej 1 përqind në vit. Kushtet përcaktojnë pjesëmarrjen e vetë huamarrësit të paktën 25 për qind të shumës së kërkuar të huasë dhe një garanci të ripagimit të fondeve të hipotekës në një raport prej 1: 1 me kredinë e aprovuar, ose kambialin e vet të vlerësuar nga të paktën një huamarrës.

Për huazimin e personave juridikë, mund të aplikoni nga dje deri në fund të muajit. Personat juridikë (ndërmarrje mikro, të vogla dhe të mesme) të regjistruar për të paktën 6 muaj, kanë përgatitur një llogari vjetore për vitin paraprak, kanë të paktën një punonjës në ditën e aplikimit dhe nuk kanë ulur numrin e të punësuarve në tre muajt e fundit para ditës së aplikimit.

Personat e papunë të regjistruar në Agjencinë e Punësimit të Republikës së Maqedonisë Veriore si punëkërkues aktivë të cilët nuk ishin të punësuar nga i njëjti punëdhënës i cili aplikoi për pjesëmarrje në projekt të paktën 1 vit para ditës së aplikimit gjithashtu mund të aplikojnë për punë. Personat juridikë mund të marrin një kredi në vlerë prej 5,000 euro për çdo punë të krijuar rishtazi, pa kufizuar numrin e personave që mund të punësojnë.

Masat nga njoftimi për punësim të subvencionuar, i cili është i hapur më 10 shtator, parashikojnë që çdo punëdhënës që do të punësojë një person të papunë përfitues të ndihmës minimale të garantuar do të marrë mbështetje financiare për pagimin e pagës bruto në vlerë prej 19,000.00 denarë, për një periudhë prej 12 muajsh. Punëdhënësi gjithashtu mund t’i paguajë punëmarrësit një pagë bruto më të lartë se shuma e subvencionuar. Punëdhënësi është i detyruar të mbajë personin përfitues të ndihmës minimale të garantuar për një periudhë totale pune prej 18 muajsh, për 12 muaj subvencion.

Agjencia e Punësimit aktualisht po njofton trajnime për profesionet e kërkuara, trajnime për aftësi të përparuara, si dhe trajnime për një punëdhënës të njohur.

Shpërndaje lajmin me të tjerët
0Shares
0 0 0

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *