Vendimet nga seanca e 18-të e Qeverisë: Ndalimi i grupimit në hapësira publike më shumë se katër persona gjatë gjithë ditës;

Në seancën e sotme, Qeveria e Republikës së Maqedonisë Veriore miratoi disa vendime dhe konkluzione në lidhje me masat për parandalimin dhe mbrojtjen nga përhapja e koronavirusit KOVID-19 dhe Programit të tij të Punës dhe me interes për qytetarët.

Në seancën e sotme, Qeveria miratoi një vendim për të ndaluar mbledhjen në grupe (grupim) të më shumë se katër personave në hapësirën publike, dmth. Parqe, zona publike ose kudo në hapësirë ​​të hapur dhe në vend se pas orës 21:00 ndalimi do të zgjasë gjatë gjithë ditës , gjithë javën dhe me përjashtime të përcaktuara mirë nga ky ndalim.

U konkludua se ish-oficerët e ushtrisë, mbi moshën 45 vjeç, do të përfshiheshin në mbështetjen e Ministrisë së Shëndetësisë në ruajtjen e rendit të institucioneve shëndetësore.

Gjithashtu u vendos që Ministria e Mbrojtjes, për nevojat e Ministrisë së Shëndetësisë në trajtimin e pasojave të sëmundjes ngjitëse KOVID-19, për një periudhë të caktuar kohe për të dhënë një numër të ambulancave.

Me propozim të Ministrisë së Punës dhe Politikës Sociale, ministrat sot miratuan Projektligjin për Parandalimin dhe Mbrojtjen nga Dhuna ndaj Grave dhe Dhuna në Familje, i cili siguron një qasje dhe përgjigje gjithëpërfshirëse në trajtimin e dhunës ndaj grave dhe dhunës në familje, duke respektuar të drejtat e njeriut. të drejtat në përputhje me standardet ndërkombëtare.

Ky ligj rregullon parandalimin dhe masat për mbrojtjen nga dhuna me bazë gjinore ndaj grave dhe nga dhuna në familje, trajtimi i institucioneve për mbrojtjen e grave nga dhuna me bazë gjinore dhe dhuna në familje, koordinimi i ndërsjellë i institucioneve dhe organizatave, shërbimet për mbrojtjen e viktimave dhe mbledhja e të dhëna mbi dhunën me bazë gjinore ndaj grave dhe dhunën në familje.

Në seancën e rregullt, Qeveria shqyrtoi Projektligjin për Ndryshimin e Ligjit për Pastërtinë Publike, në mënyrë që ta harmonizojë atë me Ligjin për Inspektim dhe Ligjin për Kundërvajtje, me të cilin ndryshimi i referohet futjes së procedurës për qortim dhe uljes së gjobave për dhe personat juridikë, në përputhje me Ligjin për kundërvajtje.

Me propozim të Ministrisë së Punëve të Jashtme, u miratua projektligji për Ratifikimin e Protokollit Shtesë 6 mbi Tregtinë e Shërbimeve në Marrëveshjen për Ndryshimin dhe Aderimin në Marrëveshjen e Tregtisë së Lirë të Evropës Qendrore, i cili së bashku me projektligjet e tjerë do të paraqiten në Parlament të Maqedonisë Veriore.

Zbatimi i Protokollit Shtesë 6 të Traktatit që ndryshon dhe aderon në Marrëveshjen e Tregtisë së Lirë të Evropës Qendrore do të mundësojë hapjen e tregjeve të reja për kompanitë tona në industritë e shërbimeve, tërheqjen e investimeve të huaja, transferimin e teknologjisë, krijimin e vendeve të punës dhe duke siguruar diversifikim dhe cilësi më të madhe të shërbimeve.

Protokolli Shtesë 6 për Tregtinë e Shërbimeve në Traktatin për Ndryshimin dhe Aderimin në Marrëveshjen e Tregtisë së Lirë të Evropës Qendrore rregullon tregtinë e shërbimeve midis Shteteve Anëtare të CEFTA-s dhe liberalizon tregjet e shërbimeve të Shteteve Anëtare të CEFTA-s në përputhje me kalendarin e përcaktuar detyrimet e vendeve anëtare të CEFTA-s dhe në përputhje me rregulloret e Organizatës Botërore të Tregtisë (OBT).

Sot, anëtarët e Qeverisë shqyrtuan dhe miratuan Informacionin për nevojën e nënshkrimit të një Memorandumi të Mirëkuptimit ndërmjet Qeverisë së Republikës së Maqedonisë Veriore dhe Bankës Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim, i cili i referohet bashkëpunimit për të mbështetur procesin e anëtarësimit në BE.

Bashkëpunimi përqendrohet në fushat e mëposhtme:

-forcimin e konkurrencës së sektorit privat dhe rritjen përfshirëse;
– infrastruktura e qëndrueshme dhe kalimi në një ekonomi të gjelbër, duke përfshirë përparësitë rajonale të lidhjes; dhe
-forcimi i klimës dhe menaxhimit të investimeve.

Me vendimin e sotëm të Qeverisë, me qëllim të zbatimit të serisë së katërt të masave ekonomike për rivitalizimin e ekonomisë në kushtet e KOVID-19, Ministria e Ekonomisë transferon 60,000,000 denarë nga programi P1-Masat për t’u marrë me krizën KOVID-19 në një llogari të veçantë të Banka e Zhvillimit të Maqedonisë Veriore AD Shkup në Bankën Kombëtare të Republikës së Maqedonisë Veriore, si kontribut buxhetor për zbatimin e masës. Kredi pa interes me komponentë granti prej 30% për ndërmarrjet mikro dhe të vogla (NVM) përmes Bankës për Zhvillim të Maqedonisë Veriore.

Kjo masë do të prezantojë një linjë të re kredie pa interes që do të nisë me fonde granti nga Bashkimi Evropian. Linja e kredisë do të jetë e hapur për të gjitha ndërmarrjet mikro dhe të vogla dhe do të ofrojë një grant 30% për kompanitë që drejtohen ose themelohen nga gra, që punësojnë të rinj, që janë të orientuara nga eksporti ose që do të prezantojnë inovacion, dixhitalizim dhe tregti elektronike në funksionimin e tyre.

Shuma totale e fondeve për zbatimin e kësaj mase është 1.9 miliardë denarë (31,000,000.00 euro) nga të cilat 30,000,000.00 (tridhjetë milion) euro do të sigurohen përmes Delegacionit të Euro

Shpërndaje lajmin me të tjerët
0Shares
0 0 0

3 thoughts on “Vendimet nga seanca e 18-të e Qeverisë: Ndalimi i grupimit në hapësira publike më shumë se katër persona gjatë gjithë ditës;

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *