Kovaçevski, Zëvendës Ministër i Financave: Së shpejti 6000 denarë në llogaritë bankare të qytetarëve

Dimitar Kovaçevski, Zëvendës Ministër i Financave, në intervistën për MIA thotë se pakoja së shpejti do të votohet në Parlament dhe kategoritë e prekshme të qytetarëve do të marrin fondet në transaksion si mbështetje financiare prej 6,000 denarë në paketën e katërt të masave për t’u marrë me pasojat e Covid-19.
– Ligji që do të zbatojë masën për mbështetjen financiare të kategorive të cenueshme të qytetarëve është në procedurë parlamentare dhe do të ndahen fonde prej 6,000 denarë në të njëjtën kohë për rreth 300 mijë qytetarë. Ligji është vendosur të kalojë nëpër një procedurë të shkurtuar të Kuvendit dhe pritjet janë që ai të miratohet së shpejti. Me këtë masë, përveç mbështetjes për kategoritë e cenueshme të qytetarëve, siç janë pensionistët, prindërit e vetëm, jetimët – do të injektohen mjete likuide në ekonomi për një periudhë të shkurtër dhe kështu do të veprojnë për të stimuluar aktivitetin ekonomik.

Përndryshe, masat nga Pakoja e Katërt të cilat janë nën kompetencën e Ministrisë së Financave, dhe të cilat u mundësuan nga buxheti suplementar mund të kategorizohen në katër kategori, siç janë: masat për mbështetjen e drejtpërdrejtë financiare të kompanive, masat për mbështetjen financiare të qytetarëve, stimujt tatimor dhe masat në drejtim të zgjidhjeve të sistemit. Këto fonde do të sigurojnë mbështetje për sektorin privat dhe qytetarët gjatë valës së dytë të kojotës dhe do të mbështesin më tej rimëkëmbjen. “Këto masa janë krijuar për të vepruar pozitivisht si nga ana e furnizimit ashtu edhe nga ana e konsumit dhe kështu të amortizojnë pasojat e krizës,” tha Kovaçevski.

Përndryshe, zgjedhja e operatorëve ekonomikë ku do të jetë e mundur të bëhet pazari me ato 6,000 denarë do të bëhet në bazë të kritereve të përcaktuara përmes “kodeve IAS” dhe nuk është zgjedhje e lirë e Qeverisë, informoni Qeverinë për dyqanet nga të cilët qytetarët mund të shpenzojnë ndihmën nga 6.000 denarë.
Ndihma u ofrohet qytetarëve me të ardhura të ulëta, pensionistëve deri në 15,000 përfitues pensionesh të së drejtës për sigurime shoqërore të të moshuarve, të rinjve, prindërve të vetëm, jetimëve dhe kujdesit prindëror, artistëve dhe aktorëve të tjerë të kulturës, kineastëve dhe artistëve të estradës.
Lista përfundimtare e atyre që do të marrin ndihmë do të përgatitet nga disa institucione dhe do të publikohet në kupuvamdomasno.gov.mk tetë ditë pas miratimit të Ligjit dhe do të publikohet në Gazetën Zyrtare.

Sa i përket mbështetjes financiare për pagat për punëdhënësit, Zëvendësministri thotë se për muajin tetor janë 14,946 kërkesa, nga të cilat deri më tani janë pranuar 13,783 kërkesa, duke iu referuar 59,303 të punësuarve, dhe shuma është 923,467,176 denarë. Për kryerësit e pavarur të veprimtarisë ka pranuar 4,222 kërkesa deri më tani nga 6,844 kërkesa të paraqitura. MIA/

Shpërndaje lajmin me të tjerët
0Shares
0 0 0

7 thoughts on “Kovaçevski, Zëvendës Ministër i Financave: Së shpejti 6000 denarë në llogaritë bankare të qytetarëve

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *