A do t’u paguhet K-15 shftytëzuesve të buxhetit?

Sindikatat nuk e dinë nëse autoritetet do të paguajnë K-15 për përdoruesit e buxhetit deri në fund të vitit, por ata shpresojnë për një rezultat pozitiv të bisedimeve. Pandemia goditi gjithashtu sektorin privat. Sindikatat thonë se ndërmarrjeve me humbje u kërkohet gjithashtu të paguajnë K-15, por në një masë më të vogël.

Për shkak të pandemisë së koronavirusit që goditi ekonominë, disa sindikata ende nuk e dinë nëse qeveria ka planifikuar para për rekurs për punonjësit e administratës shtetërore, por theksojnë se ata nuk do të heqin dorë nga ky kompensim.

Trpe Deanovski nga Sindikata e Organeve Administrative për REL tha se sindikata është në bisedime me qeverinë në lidhje me pagimin e pagave të pushimeve për punonjësit e administratës shtetërore të cilët financohen nga buxheti i shtetit.

Nga bisedimet e deritanishme, ata patën përshtypjen se Qeveria nuk është shumë e kënaqur me kërkesën e unionit, por Deanovski shton se bisedimet do të vazhdojnë dhe shpresoj se ato do të përfundojnë pozitivisht.

“Ekziston një problem për shkak të pandemisë dhe krizës ekonomike, ne aktualisht jemi në bisedime me qeverinë dhe Ministrinë e Administratës dhe Shoqërisë së Informacionit për të gjetur një mënyrë për të paguar këtë të drejtë. Tani kemi pikëpamje të ndryshme. Ne pretendojmë se qeveria është e detyruar të paguajë 9 mijë denarë për këtë grup, por ne jemi duke kërkuar mënyra për ta bërë atë dhe të mos kemi pasoja në buxhet “, thotë Deanovski.

Punonjësit në sektorin privat dhe publik deri në fund të këtij viti duhet të marrin pagesën e pagës së pushimeve, K 15, shuma e së cilës përcaktohet çdo vit në varësi të vërtetësisë së pagës mesatare neto dhe bruto për punonjës në tre muajt e fundit para datës të pagesës.

Detyrimi për të paguar zbritjen vjetore të pushimit për punonjësit në administratën shtetërore u ra dakord nga Sindikata e Organeve Administrative duke lidhur një marrëveshje kolektive me qeverinë në fillim të vitit. Kjo ishte marrëveshja e parë, pas 20 vjetësh, me të cilën sindikata, ndër të tjera, arriti të rikthejë të drejtën për pagën e pushimeve për nëpunësit civilë. Sipas asaj marrëveshje, deri në fund të vitit, shteti duhet të paguajë kompensim prej 9 mijë denarë për 27 mijë punonjës në ministri, agjenci, fonde.

Mungesa e parave të rekursit për punonjësit në sektorin publik do të shkaktonte pakënaqësi në anëtarësimin në sindikatë, thotë Dejanovski.

Dhe ndërsa negociatat janë duke u zhvilluar në vendin tonë, autoritetet në vendet e rajonit tashmë kanë konfirmuar dëshirën e tyre për të mos lënë punonjësit e sektorit publik pa këtë kompensim në prag të pandemisë.

“Ne kemi kontaktuar sindikatat e Serbisë, BiH dhe Malit të Zi dhe në ato vende rekursi është paguar tashmë. Asnjë punonjës, qoftë nga sektori privat apo publik, nuk do të paguhen të drejtat e tyre dhe nuk do të ketë mbajtje ose mospagim të shtesave. mbi pagën, shpresojmë se do të jetë e njëjta gjë me ne, “na tha Deanovski. REL/

Shpërndaje lajmin me të tjerët
0Shares
0 0 0

56 thoughts on “A do t’u paguhet K-15 shftytëzuesve të buxhetit?

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *