Carovska: Kanë filluar përgatitjet për testet ndërkombëtare PISA dhe PIRLS në vitin 2021

Në mënyrë që të përmirësojmë rezultatet e testeve ndërkombëtare – testi pilot PISA në 2021 dhe testi i rregullt për PIRLS i cili gjithashtu është kryer vitin e ardhshëm, ne tashmë jemi të përkushtuar dhe aktiv duke punuar me mësuesit dhe studentët dhe drejtorët e shkollave që janë çelësi i suksesit, tha Ministrja Mila Carovska në konferencën e sotme për shtyp ku u prezantuan aktivitetet për realizimin e suksesshëm të dy testeve ndërkombëtare.

“Janë kryer trajnimet e mësuesve të klasës së katërt, të cilat do të mbulohen nga testet PIRLS në 2021. Njëkohësisht me procesin e trajnimit për PIRLS, po zhvillohen trajnimet e mësuesve nga shkollat ​​e mesme për testimin PISA vitin e ardhshëm, i cili do të jetë provë ”, theksoi Carovska.

Studimi ndërkombëtar PIRLS teston aftësinë e studentëve të moshës 9-10 vjeç për të lexuar në mënyrë gjithëpërfshirëse, dhe Republika e Maqedonisë Veriore do të marrë pjesë në testim së bashku me rreth 50 vende nga e gjithë bota. Ai siguron rezultate se si mjedisi kulturor, praktika mësimore, qëllimet e kurrikulës dhe rregullimi sistematik i arsimit ndikojnë në arritjet e studentëve. Testi PISA vlerëson aftësitë, njohuritë dhe aftësitë e studentëve në zbatimin e asaj që ata kanë mësuar në jetën e përditshme dhe administrohet në moshën 15 vjeç. Ai jo vetëm që konfirmon nëse nxënësit mund të riprodhojnë njohuritë e tyre, por gjithashtu shqyrton se sa mirë mund të përdorin ato që kanë mësuar në situata të panjohura, në shkollë dhe jashtë saj.

“Rezultatet e testeve ndërkombëtare janë gjithmonë një pasqyrim i punës në ekip, i cili përfshin një mësues të motivuar dhe kurrikula të mira. “Ky është thelbi i reformës që ne po zbatojmë dhe synon të përmirësojë cilësinë e sistemit arsimor,” tha Carovska.

Rezultatet e këtyre testeve janë të rëndësishme si një udhërrëfyes në të cilin drejtim duhet të përmirësohet dhe promovohet procesi arsimor kombëtar. Duke folur për reformat në arsim, Ministrja Carovska informoi se me to sistemi ynë arsimor përshtatet me praktikat moderne të arsimit në botë. Carovska theksoi se secili prej nesh dëshiron më të mirën për fëmijët, dmth të gjithë përpiqemi që ata të jenë në të njëjtin nivel të njohurive dhe aftësive me më të mirët në botë, dhe rezultatet e testeve ndërkombëtare të bëhen krenaria jonë kombëtare.

Drejtoresha e Qendrës Shtetërore të Provimeve Elizabeta Naumovska tha se për ta, si një institucion që kryen vlerësimin e jashtëm të arritjeve të studentëve, këto teste ndërkombëtare janë një raport referues për cilësinë e arsimit. Koordinatorja për Testimin Ndërkombëtar në DIC Beti Lameva, tha se reformat në arsim kanë për qëllim inkurajimin e studentëve të mendojnë në mënyrë kritike, të zgjidhin probleme, të zbatojnë njohuritë në situata reale, si dhe të forcojnë aktivitetet jashtëshkollore që ndikojnë ndjeshëm në arritjet e studentëve dhe njohuritë e tyre të qëndrueshme.

Shpërndaje lajmin me të tjerët
0Shares
0 0 0

54 thoughts on “Carovska: Kanë filluar përgatitjet për testet ndërkombëtare PISA dhe PIRLS në vitin 2021

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *