Ekonomia e Maqedonisë së Veriut drejt recesionit. Shpëtimi i vetëm vaksina anti covid

Ndikimi i krizës është intensifikuar dhe korrigjon parashikimet e Bankës Kombëtare, e cila parashikon që 2020 të përfundojë me një rënie prej 4.9%. Shërimi do të zgjasë deri në vitin 2022. Shpresat e shpëtimit janë te një vaksinë e shpejtë anti-covid.

Ekonomia maqedonase është zyrtarisht në recesion dhe parashikimi për vitin 2020 është përkeqësuar ndjeshëm. Enti Shtetëror i Statistikave njoftoi sot se deficiti në tremujorin e tretë ishte 3.3%, i cili vetëm konfirmoi parashikimet se situata në terren është përkeqësuar seriozisht. Në tremujorin e tretë, ekonomia u mbajt e gjallë nga bujqësia, ndërtimi dhe sektori i informacionit dhe komunikimit. Konsumi përfundimtar ishte në rënie nominale prej 1.4%, pra 6.8% në pjesën e eksportit të mallrave dhe shërbimeve.

Se situata nuk duket të konfirmohet nga Banka Kombëtare, e cila korrigjon në mënyrë drastike parashikimet për rritjen e ekonomisë në vend. Ndikimi i zgjatur i krizës dhe vala e dytë e intensifikuar, e papritur e pandemisë Covid-19, krijojnë një presion shtesë mbi ekonominë maqedonase, e cila është në rënie në të gjitha parametrat, paralajmëroi autoritetin monetar:

“Në përputhje me këtë kontekst, në një ambient të jashtëm më pak të favorshëm, por edhe performancë më të dobët në gjysmën e parë të këtij viti, parashikimet e fundit tregojnë për një rënie të aktivitetit ekonomik prej 4.9% në vitin 2020 dhe një rimëkëmbje graduale me një intensitet prej 3.9% dhe “3.6% në dy vitet e ardhshme,” tha Guvernatori i Bankës Kombëtare, Anita Angelovska Bezoska raporton DW.

Trendi negativ do të vazhdojë dhe, sipas Bankës Kombëtare, në fund të vitit të gjithë segmentet e PBB-së do të bien, përveç shpenzimeve publike, të cilat janë të nevojshme për të mbrojtur shëndetin publik dhe për të mbështetur ekonominë. Investimet bruto do të jenë në minus 13%, investimet direkte publike dhe të huaja do të ulen. Konsumi personal u ul me 4%, eksportet me 11.7%. Rreziku kryesor për ekonominë maqedonase mbetet pandemia e Covid-19 dhe rivendosja e mundshme e masave të rrepta kufizuese. Optimizmi bazohet kryesisht në përparimin më të shpejtë në trajtimin e koronavirusit, si dhe zhvillimin e vaksinave.

“Nëse kërcënimi i koronavirusit kapërcehet më shpejt sesa pritej, besimi i shtuar mund të rrisë ndjeshëm aktivitetin ekonomik global,” tha Banka Kombëtare në një deklaratë.

Në kushte të tilla, është e rëndësishme që inflacioni të mbetet i ulët dhe i qëndrueshëm, edhe pse më i lartë se parashikimet e prillit. Mesatarisht, inflacioni prej 1.1% pritet në vitin 2020, i cili është mbi vlerësimet e prillit prej rreth 0%.

“Këto devijime kryesisht pasqyrojnë efektet në zinxhirin e furnizimit të furnizimit të pandemisë, por gjithashtu efektet e saj në strukturën e kërkesës.” Për 2021 dhe 2022, parashikimet aktuale mbeten të pandryshuara dhe tregojnë një inflacion mesatar prej 1.5% dhe 2%, mes një rikuperimi gradual të kërkesës dhe rritjes së moderuar të çmimeve të importit. “Pasiguria e lartë në lidhje me dinamikën e ardhshme të çmimeve të bursës së produkteve primare mbetet faktori kryesor i rrezikut të parashikimit,” tha Angelovska Bezoska. DW/

Shpërndaje lajmin me të tjerët
0Shares
0 0 0

19 thoughts on “Ekonomia e Maqedonisë së Veriut drejt recesionit. Shpëtimi i vetëm vaksina anti covid

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *