Është shpallur thirrja për kredi pa interes prej 31 milion eurosh Banka për Zhvillim e Republikës së Maqedonisë së Vepriut

Sot u shpall thirrje publike për kredi pa interes me një fond prej 31 milion euro, e cila pritet të ndihmojë 2,000 ndërmarrje vendase për të kapërcyer më lehtë krizën e kojotave duke paguar zero interes. Nga kjo shumë, 30 milion euro janë siguruar nga Bashkimi Evropian përmes programit IPA – Mund të marrin pjesë të gjitha ndërmarrjet mikro dhe të vogla, ndërmarrjet individuale dhe mjeshtrit. Këto janë 2.5 herë më shumë fonde për financimin e shpenzimeve korente dhe likuiditetin më të madh të ndërmarrjeve krahasuar me linjat e mëparshme të kreditit pa interes. Ne presim që 2,000 subjekte të aplikojnë për thirrjen, tha Zëvendës Kryeministri për Çështjet Ekonomike Fatmir Bitiqi. Kire Naumov, drejtori i Bankës për Zhvillim, tha se fillimi i paraqitjes së aplikacioneve është planifikuar për 16 dhjetor në 00.00, dhe thirrja do të zgjasë 14 ditë. Pas mbylljes së thirrjes, kërkesat do të përpunohen në mënyrë kronologjike, dhe kreditë do të jepen sipas parimit “First comes, first served”. Të gjitha njësitë e brendshme duhet të kenë një rënie të të ardhurave nga Prilli deri në Gusht me 20 përqind krahasuar me vitin e kaluar. Kreditë duhet të shlyhen për tre vjet dhe periudha e faljes është gjashtë muaj. Shuma minimale është 3,000 euro, dhe maksimumi 5,000 euro për një tregtar dhe zejtar të vetëm dhe 15,000 euro për një ndërmarrje të vogël dhe mikro, tha Naumov. Do të ketë gjithashtu hua me një përbërës granti prej 30 përqind, për kompanitë e drejtuara nga gratë, të rinjtë deri në 29 vjeç, kompanitë e eksportit të ardhurat e huaja të të cilave janë të paktën 50 përqind dhe ato nga ekonomia e gjelbër, pra ato që punojnë në fushën e modernizimit, dixhitalizimit dhe inovacionit. Ambasadori i BE David Gere deklaroi se 30 milion euro të ndara për këtë linjë më të madhe pa interes deri më tani është provë se Bashkimi Evropian është ndihmësi më i madh i Maqedonisë së Veriut.

Shpërndaje lajmin me të tjerët
0Shares
0 0 0

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *