Merkel në pres komferencë njofton mbylljen e plotë të Gjermanisë. Biznesi do ndihmohet me 11 miliard në muj

E gjithë kjo ka një ndikim të madh në festat e ardhshme, por ne thjesht jemi të detyruar të bëjmë diçka,” tha kancelarja gjermane Angela Merkel sot pas një takimi urgjent me përfaqësuesit e qeverive federale dhe shtetërore. Ajo shpjegoi se masat e pjesshme të mbylljes të prezantuara në fillim të nëntorit nuk kishin dhënë rezultatet e dëshiruara dhe se ishin të nevojshme masa të reja. “Rritja eksponenciale e numrit të infeksioneve të reja është ndalur për disa kohë, por tani po shohim një rritje të ripërtërirë të numrit të infeksioneve,” tha Merkel. Kryeministri i Republikës Federale të Bavarisë, Marcus Soder, tha se futja e masave të reja është e pashmangshme për shkak të numrit të madh të infeksioneve dhe vdekjeve të reja, në mënyrë që të parandalohet shembja e institucioneve shëndetësore. “Kurora është jashtë kontrollit. “Kjo është arsyeja pse ne nuk mund t’i përmbahemi më masave të pjesshme,” tha Soder. Ai tha se rregulli “mbyllje për të gjithë” ka qenë në fuqi që nga e Mërkura. “Filozofia është: qëndro në shtëpi,” tha Soder. Zëvendëskancelari dhe Ministri i Financave Olaf Scholz (Partia Social Demokrate e Gjermanisë SPD) njoftoi gjithashtu një paketë të re ndihme për ekonominë, e treta me radhë që nga fillimi i pandemisë. “Ne kemi rënë dakord për masa shumë gjithëpërfshirëse për ndihmën ekonomike që duhet të bëjnë të mundur kapërcimin e humbjeve të shkaktuara nga masat e reja,” tha Scholz. Plannedshtë planifikuar të mbulohen 90 përqind e kostove fikse, dhe për disa kompani është e mundur të ndihmohen deri në 500,000 euro. “Ne presim që kjo ndihmë të jetë rreth 11 miliardë euro në muaj,” tha Scholz. Masat e rëna dakord midis autoriteteve federale dhe shtetërore përfshijnë mbylljen e pikave të shitjes me pakicë, me përjashtim të dyqaneve ushqimore dhe farmacive, nga 16 dhjetor deri më 10 janar. Lejohet gjithashtu të punohet në stacionet e karburantit, shërbimet e riparimit të makinave, bankat dhe zyrat postare, por puna e floktarëve dhe salloneve të masazhit është e ndaluar. Takimet private duhet të kufizohen në pesë persona nga dy familje. Gjatë pushimeve të Krishtlindjeve, nga 24 deri më 26 dhjetor, rrethi i mbledhjes duhet të jetë i kufizuar në të afërmit e ngushtë. Qeveritë federale dhe provinciale po u bëjnë thirrje qytetarëve të mbajnë kontakte për të paktën një javë para Krishtlindjeve. Qytetarët gjithashtu inkurajohen të udhëtojnë vetëm në raste urgjente. Si rregull, shkollat ​​dhe kopshtet duhet të mbyllen nga 16 dhjetor deri më 10 janar, dmth duhet të sigurohet mësimi në internet. Për masa specifike shkollore, secili shtet federal duhet të miratojë masat e veta. Takimet në vendet publike janë të ndaluara në prag të Vitit të Ri dhe shitja e mjeteve piroteknike është e ndaluar në ditët para Vitit të Ri. Konsumimi i alkoolit në vendet publike është i ndaluar gjatë kohëzgjatjes së masave më të rrepta. Tabelat lejohen me detyrimin për të mbajtur një distancë prej 1.5 metrash dhe detyrimin për të mbajtur maska. Këndimi gjatë shërbimeve të kishës gjatë Krishtlindjes është i ndaluar. Në kishat ku pritet një numër më i madh i besimtarëve, është e detyrueshme të futet një sistem regjistrimi. Përfaqësuesit e qeverive federale dhe provinciale do të takohen përsëri në të njëjtën përbërje më 5 janar për të shqyrtuar ndryshimet e mundshme të masave pas 10 janarit. Kanal5/
Shpërndaje lajmin me të tjerët
0Shares
0 0 0

1 462 thoughts on “Merkel në pres komferencë njofton mbylljen e plotë të Gjermanisë. Biznesi do ndihmohet me 11 miliard në muj