Pas 20 orësh, debati parlamentar mbi ligjin për zgjidhjen e mosmarrëveshjes së Qeverisë me Makpetrol u ndërpre

Pas më shumë se njëzet orësh këtë mëngjes, Kuvendi ndërpreu debatin mbi Projektligjin për Zgjidhjen e Mosmarrëveshjes ndërmjet Qeverisë së Republikës së Maqedonisë Veriore dhe Makpetrol SHA Shkup me marrëveshje, në një procedurë të shkurtuar. Seanca e njëzetë në rendin e ditës së së cilës është ky Projektligj do të caktohet në mënyrë plotësuese. Kjo zgjidhje ligjore parashikon njohjen e Makpetrol si pronar të 50% të tubacionit të gazit në vend dhe pagesën e një çmimi prej 33 milion euro. Gjatë debatit që zgjati mbrëmë, deputetët e opozitës me fjalime, përgjigje dhe kundërpërgjigje u përpoqën të parandalonin miratimin e këtij ligji. Ata e konsiderojnë zgjidhjen e propozuar ligjore si një nga një seri ligjesh që vrasin drejtësinë dhe shkelin parimet themelore të ligjit. Sipas tyre, nuk mund të ketë ligj mbi mosmarrëveshjet sepse zgjidhet me ndërmjetësim në gjykata. Ata theksuan, Parlamenti nuk duhet të rritet në një gjysmë gjykate, sepse ai është kompetent vetëm për ratifikimin e marrëveshjeve. Thirrja e akteve nga e kaluara nga 1987 që mund të përdoren si përvojë është e papranueshme, thanë deputetët e opozitës, dhe institucionet nuk duhet të fshihen pas ligjit, por për të zgjidhur mosmarrëveshjen në një mënyrë ku dhe si duhet të jetë. Ata presin që presidenti të guxojë dhe të vendosë veton nëse miratohet ligji. Në debatin e djeshëm, në një përgjigje, Ministri i Ekonomisë Kreshnik Bekteshi theksoi se duhet të bëhet një dallim midis vlerës nominale dhe aktuale të secilës SHA dhe shtoi se në vitin 2006 kur u themelua SHA GA-MA vlera nominale ishte 1500 denarë për aksion, dhe tani aktualisht është 12,500 denarë. – Vetëm tubacioni i gazit Klekovce-Stip me gjatësi 61 km kushton 71 milion euro. “Me ndërtimin e tubacionit si shtet, ne do të marrim energji më të lirë dhe do të zvogëlojmë ndotjen e mjedisit dhe industria do të bëhet më konkurruese në mbarë botën,” tha Bekteshi. mia/

Shpërndaje lajmin me të tjerët
0Shares
0 0 0

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *