Kompanitë morën ndihmë shtetërore dhe nuk paguan rroga

782 punëtorë nuk morën pagë, megjithëse shteti pagoi 200 mijë euro ndihmë për punëdhënësit e tyre. Pagat e punëtorëve të nëntorit mbetën në xhepat e 245 punëdhënësve. Ata tani kanë shtatë ditë, pas së cilës Zyra e të Ardhurave Publike do t’u marrë me forcë paratë e tyre dhe do t’ua japë punëtorëve.

Drejtori i PRO, Lukarevska, thotë se përgjegjësia penale është e domosdoshme, sepse bëhet fjalë për abuzim të ndihmës shtetërore nga punëdhënës të paskrupullt.

“Ka punëdhënës të cilët, përkundër njoftimeve tona transparente, vazhdojnë të abuzojnë me ndihmën financiare nga shteti. Lista e shkelësve të së kaluarës është dorëzuar në Prokurorinë Publike dhe kjo do të jetë rasti. “Sepse atje, siç jemi informuar, gjithçka është në një procedurë para-hetimore,” tha Lukarevska.

Abuzimet më të mëdha janë në Shkup – 73, pasuar nga Tetova, ku 21 punëdhënës abuzuan. Në vendin e tretë është Gostivari me 10 punëdhënës. Ata merren me tregti, transport dhe përgatitje dhe transportim të ushqimit.

Kjo nuk është hera e parë që kompanitë marrin para nga shteti pa u dhënë punëtorëve. 124 ndërmarrje nuk kanë paguar ende pagat e tyre për Prill, Maj dhe Qershor dhe po ndiqen nga Prokuroria.

Sipas Ligjit për Mbështetjen Financiare në Kushtet e Krizës Shëndetësore, për kompanitë që në Tetor, Nëntor dhe Dhjetor morën subvencione shtetërore dhe nuk paguanin paga për punonjësit, ka gjoba që janë të shkallëzueshme në varësi të madhësisë – nga 500 në 1,000 euro për mikro – person juridik, nga 500 në 2,000 euro për një person të vogël juridik, nga 1,000 në 6,000 euro për një medium dhe nga 1,000 në 10,000 euro për një tatimpagues të madh.

“Këto janë kompani që kanë nga 1 deri në 5 të punësuar. Kryesisht bëhet fjalë për bizneset familjare që jo vetëm nuk kanë paguar pagat e tyre përmes kësaj ndihme shtetërore, por gjithashtu nuk kanë paguar më parë punëtorët e tyre. Pra, duke zbuluar një problem, ne në fakt zbuluam disa probleme “- thotë Sanja Lukarevska, drejtoreshë e PRO.

Shumat me të cilat shteti ndihmon kompanitë janë të ndryshme. Ata që pësojnë humbje prej 80% marrin shumën më të lartë prej 21,776 denarë në muaj për të punësuar. Ndihma më e ulët është 14,500 denarë për kompanitë që kanë të ardhura të reduktuara prej 30-40 përqind./24mk

Shpërndaje lajmin me të tjerët
0Shares
0 0 0

165 thoughts on “Kompanitë morën ndihmë shtetërore dhe nuk paguan rroga

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *