Ministria e Brendshme thotë jo për shtetësinë me tre dëshmitarë

Partitë shqiptare të opozitës akuzojnë për diskriminim, Spasovski thotë se interesat kombëtare dhe shtetërore duhet të mbrohen Projekt-ligji i shtetësisë i paraqitur nga partitë shqiptare të opozitës në fund të vitit të kaluar nuk gjeti mbështetje në institucionet kompetente. Ministria e Brendshme dha një mendim negativ mbi idenë se qytetarët e ish republikave Jugosllave, të cilët jetuan në Maqedoni deri në pavarësi më 8 shtator 1991, mund të merrnin shtetësinë maqedonase vetëm me deklarata nga dëshmitarët, pa dokumente mbështetëse. Këta janë qytetarë që kanë lindur dhe jetojnë në Maqedoninë Veriore, por nuk kanë shtetësi, megjithëse zakonisht i plotësojnë kërkesat për këtë. Ministri i Brendshëm Oliver Spasovski e përshkroi propozimin si një “pamflet politik”. Propozimi i diskutueshëm Me ndryshimet në Ligjin për Shtetësinë që po shqyrtohen në Parlament nën një procedurë të shkurtuar me propozimin e deputetëve nga Aleanca për Shqiptarët dhe Alternativën, aplikanti për shtetësi maqedonase do të duhet të sigurojë deklarata nga tre persona të cilët do të dëshmojnë se aplikanti ka jetuar në Maqedoni deri në 8 shtator 1991 ose një deklaratë e vetëm një personi i cili ishte banor në atë kohë ose ende jeton në vendin ku kërkuesi jetonte. Ndërsa ndryshimet kalojnë nëpër filtrat parlamentarë, publiku po thyen shtiza mbi justifikimin e një propozimi të tillë. Pyetja është nëse kjo hap hapësirë ​​për abuzime në lidhje me shpërndarjen e shtetësisë në një pjatë, veçanërisht nëse llogaritjet që në atë mënyrë 70,000 njerëz do të merrnin dokumente maqedonase do të provonin të ishin të sakta. Udhëheqja e Ministrisë së Brendshme ka hapur një proces, ata po diskutojnë se ku duhet të bëhen ndryshimet në Ligjin për Shtetësinë, në mënyrë që t’u mundësojë atyre personave që për arsye serioze objektive nuk mund të merrnin ose humbën disa afate në të kaluarën, e drejta për shtetësi të RS Maqedonisë, por në të njëjtën kohë për të mbrojtur interesat kombëtare dhe shtetërore “, është qëndrimi i Ministrisë së Brendshme. Ministri i Brendshëm Oliver Spasovski thotë se bazuar në atë qëndrim, po zhvillohen variante të mundshme të Ligjit për Shtetësinë. Kur të jenë gati, ato do t’i dorëzohen Qeverisë. Sipas Spasovskit, miratimi i Ligjit për Shtetësinë, përkatësisht propozimi i tij, është ekskluzivisht përgjegjësi e Ministrisë së Brendshme dhe nuk mund të pritet që dikush nga jashtë duhet të japë një zgjidhje ligjore. Lidhur me tekstin e propozuar ligjor për shtetësinë nga koalicioni i Aleancës për Shqiptarët dhe Alternativën, Spasovski thotë se nga ai “pamflet politik” ai nuk mund të kuptojë se çfarë duan propozuesit, të cilët nuk ofrojnë një zgjidhje të përhershme. “Ne kemi nevojë për një zgjidhje të përhershme, mbrojtje të interesave shtetërore dhe kombëtare dhe mbrojtje të qytetarëve që janë këtu dhe duhet ta marrin atë shtetësi, dhe për arsye objektive ata nuk mund ta merrnin deri më tani”, tha Ministri Spasovski, pasi dorëzoi pajisjet e destinuara për nevojat e policia e trafikut. DW/

Shpërndaje lajmin me të tjerët
0Shares
0 0 0

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *