4 ligjet në procedurë parlamentare, parashihet rritja e pensioneve për 2200 denarë,

Janë 4 ligje në procedurën parlamentare, përkatësisht Ligji për Marrëdhëniet e Punës, Ligji për Administratën Publike, Ligji për Kujdesin Shëndetësor dhe Ligji për Punonjësit e Arsimit të Lartë. Të gjithë ata janë pjesë e paketës së ligjeve që parashikojnë pensionin në moshën 64 vjeç dhe 15 vjet shërbim, të propozuar nga deputetët. Konkretisht, 480 amendamente janë dorëzuar në Ligjin për Marrëdhëniet e Punës, dhe shumica e tyre i referohen se kur duhet të fillojnë zbatimin e zgjidhjes ligjore “, tha Ministri, duke theksuar se ka mekanizma në përputhje me procedurën parlamentare për të zhbllokuar procesin. Ajo theksoi se kjo zgjidhje ligjore është një kërkesë e bërë nga qytetarët në zgjedhjet e fundit. Në këtë mënyrë, vendet e lira lirohen, të cilat janë kryesisht nga sektori publik, hapet një mundësi për të reformuar administratën dhe për të hyrë në stafin e ri që ka aftësitë e nevojshme për proceset moderne dhe për të krijuar një administratë publike efikase. Lidhur me çështjen e vjetërsisë shtesë, Ministri tha se është pjesë e programit qeveritar dhe mbetet të realizohet deri në fund të mandatit të kësaj qeverie. Si një përparësi në të cilën ministria po punon në mënyrë aktive, Ministri theksoi Ligjin për Marrëdhëniet e Punës, i cili duhet të jetë gati në mes të këtij viti dhe përveç kësaj Ligjin për Sigurinë dhe Shëndetin në Punë. Dy dokumente të rëndësishme strategjikisht që do të miratohen këtë vit. Lidhur me zgjidhjen ligjore për ta bërë të Dielën një ditë jo pune, Ministrja паahpaska theksoi se versioni i përgatitur u rishikua në një seancë të Këshillit Ekonomik dhe Social dhe me një letër me shkrim dërguar të gjithë aktorëve. “Thelbi i zgjidhjes ligjore të Dielën, një ditë jo pune, është t’u mundësojë punëtorëve që të përdorin të drejtën për pushim javor, të jenë me familjet e tyre, por duhet të sigurohen përjashtime, të cilat do të nënkuptojnë funksionimin e mirë të shoqërisë. “Gjatë analizës dhe krahasimeve me vendet e tjera evropiane, ne konkluduam se duhet të marrim parasysh se cili vend është dhe potencialin e tij ekonomik,” tha Shahpaska. Ministri theksoi se thelbi i reformës në sistemin e pensioneve është sigurimi i stabilitetit të tij, pagesa në kohë e pensioneve dhe rritja e tyre. “Me pensionin e janarit, pensionistët do të marrin harmonizimin sipas Ligjit, që do të thotë rritje e pensionit minimal për 134 denarë, dhe mesatarja me 185 denarë në muaj, në vit është rreth 2200 denarë. Pensionistët do të marrin këtë rregullim të kostos së jetesës dy herë në vit dhe përveç kësaj me rritjen e produktit të brendshëm bruto, si një mekanizëm i tretë.

Shpërndaje lajmin me të tjerët
0Shares
0 0 0

9 thoughts on “4 ligjet në procedurë parlamentare, parashihet rritja e pensioneve për 2200 denarë,

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *