Të gjithë në pension në moshën 64 vjeçare, prolongohet mundësia për blerjen e stazhit.

Nuk ka asnjë ndryshim. Pensioni në 62 vjeç për gratë dhe 64 për burrat. Ministria e Punës dhe Politikës Sociale shpjegoi në një deklaratë, pas daljes në mbrëmje të ftuar në 24 Analiza, Ministrja Jagoda Shahpaska tha se të gjithë do të dalin në pension në moshën 64 vjeç. Sidoqoftë, në shpjegimin shtesë, Ministria thotë se gratë do të jenë ende në gjendje të dalin në pension në moshën 62 vjeç, por eleminohet mundësia e zgjatjes së kohëzgjatjes së shërbimit në 67 vjet. “Sipas Kushtetutës, e drejta për pension për burrat dhe gratë për sa i përket moshës është e barabartë dhe ata dalin në pension në moshën 64 vjeç. Sidoqoftë, Ligji për Sigurimin Pensional dhe Invalid, në Nenin 18, u lë grave mundësinë të dalin në pension në moshën 62 vjeç, nëse vendosin kështu. Ndryshimet e propozuara në Ligjin për Marrëdhëniet e Punës i referohen vetëm heqjes së mundësisë për të zgjatur jetën e punës në 67 vjet, por nuk parashikojnë ndryshime në lidhje me heqjen e mundësisë që gratë të dalin në pension në moshën 62 vjeç, por vetëm nëse ata vendosin kështu. Qytetarët ende nuk do të jenë në gjendje të blejnë vjetërsinë e tyre të punës, sepse shumica në pushtet ka shtyrë miratimin e ligjit që do ta lejojë atë. “Ministrja паahpaska thotë se qeveria nuk ka hequr dorë nga ky premtim zgjedhor, por që nuk parashikohet në vitin e parë të qeverisë.” Sindikata thotë se të dy ligjet për pensionin dhe blerjen e vjetërsisë duhet të miratohen sa më shpejt të jetë e mundur dhe që të dy qeveria dhe opozita duhet të demonstrojnë një vullnet të fortë, nëse mendon për të mirën e qytetarëve. Sipas tyre, siç qëndrojnë gjërat, qeveria dështoi të përmbushë atë që premtoi. Qeveria propozoi ligjin e ri mbi marrëdhëniet e punës në nëntor, zbatimi i të cilit do të ndodhte në fillim të këtij viti. Ajo mbuloi rreth 10 mijë punonjës në administratën publike, të cilët do të dalin në pension. Por pasi opozita paraqiti 500 ndryshime, ajo nuk është miratuar ende. Opozita kërkon që ligji të jetë i vlefshëm nga 1 Prilli i këtij viti. 24vesti/
Shpërndaje lajmin me të tjerët
0Shares
0 0 0

One thought on “Të gjithë në pension në moshën 64 vjeçare, prolongohet mundësia për blerjen e stazhit.

  • 10/25/2021 at 00:14
    Permalink

    346661 369495i was just browsing along and came upon your weblog. just wantd to say excellent web site and this post genuinely helped me. 604786

    Reply

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *