Banka Nacionale: Vaksinimi shpresë, por rreziqet ekonomike ende këtu

Kriza shëndetësore pati efekte më të moderuara negative në aktivitetin ekonomik në tremujorin e fundit të vitit 2020 krahasuar me atë të mëparshëm dhe zhvillimet në ekonominë e brendshme janë më të favorshme, sipas treguesve më të fundit makroekonomikë të Bankës Kombëtare. “Shkalla e inflacionit në ekonominë e brendshme në vitin 2020 mbeti në një nivel të ulët dhe të qëndrueshëm prej 1.2 përqind, e cila është pothuajse tërësisht në përputhje me parashikimet tona. Rezervat valutore në vitin 2020 u rritën me rreth 100 milion euro më të larta se parashikimet tona, duke ruajtur në zonën e sigurt. Rritja e mëtejshme solide vjetore e depozitave totale dhe gjithsej kredive në vitin 2020. “Aktiviteti i kredisë është brenda pritjeve, ndërsa depozitat pritet të tejkalojnë projeksionin,” tha Informacioni Mujor mbi treguesit më të fundit makroekonomikë. Banka Kombëtare thotë se me fillimin e vaksinimit për mbrojtje nga covid-19, optimizmi i subjekteve ekonomike në lidhje me pritjet për rritjen globale në periudhën afatmesme është rritur. Megjithatë, ekziston ende një pasiguri e lartë, si dhe rreziqet që lidhen me zhvillimin e pandemisë dhe kohëzgjatjen e saj. meta/

Shpërndaje lajmin me të tjerët
0Shares
0 0 0

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *