MF: Blej shtëpi, blej banesë” deri në fund të vitit 2021

Edhe këtë vit, qytetarët do të jenë në gjendje të aplikojnë për një subvencion të kredisë për strehim nga shteti përmes projektit “Bleni një shtëpi, blini një banesë” të Ministrisë së Financave. Announcedshtë shpallur një thirrje publike, sipas së cilës qytetarët do të jenë në gjendje të paraqesin një kërkesë, që nga 31 dhjetori 2021, për një subvencion shtetëror për pjesëmarrjen ose këstin mujor për blerjen e një apartamenti ose një shtëpie. Subvencioni miratohet për një hua strehimi deri në 50,000 euro, periudha e ripagimit e së cilës nuk është më e shkurtër se 20 vjet dhe mund të arrijë deri në 20,000 euro, sipas modelit të zgjedhur të subvencionit dhe shumës së kredisë. Sipas modelit të zgjedhur, periudha e subvencionuar mund të jetë deri në 11 vjet. Qytetarët mund të aplikojnë për 6 modele të ndryshme që ofrojnë përfitime të ndryshme në varësi të faktit nëse dëshirojnë të aplikojnë për një subvencion mujor të këstit të kredisë ose për pjesëmarrje, në varësi të faktit nëse ata po aplikojnë për të blerë një apartament apo shtëpi dhe në varësi të moshës. Më shumë rreth modeleve mund të gjenden në manualin e botuar në faqen e internetit të Ministrisë së Financave. Shkalla e interesit për kredinë për strehim përmes projektit është gjithashtu jashtëzakonisht e favorshme. Për modelet ku subvencionohet kësti, interesi për 3 vitet e para është 2.9 përqind, dhe për vitin e katërt dhe të pestë 3.9 përqind. Në modelet ku pjesëmarrja subvencionohet, norma e interesit është 4 përqind për të gjithë periudhën e ripagimit plus një Euribor 6-mujor. Një përfitim shtesë i ofruar nga projekti për përfituesit është se për çdo fëmijë të porsalindur ose të adoptuar, ata do të marrin një subvencion shtesë prej një viti të këstit mujor në shumën prej 30 përqind. Personat që janë ose nuk janë të martuar dhe që plotësojnë kushtet e mëposhtme mund të aplikojnë për projektin: ata nuk duhet të kenë një apartament ose shtëpi në emrin e tyre ose në emër të bashkëshortit të tyre, të ardhurat mujore nuk duhet të kalojnë 900 euro nëse janë jo në martesë ose 1,300 euro nëse janë të martuar, çmimi i shitjes së ndërtesës së banimit duhet të jetë deri në 900 euro për metër katror dhe banesa ose shtëpia që ata po blejnë ose ndërtesa duhet të jetë ndërtim i ri, dmth të blihet nga një investitor ose kontraktori. Gjithashtu, zona e jetesës nuk duhet të kalojë 150 m2. Të gjithë qytetarët e interesuar që i plotësojnë këto kushte dhe janë të besueshëm, sipas kushteve të bankës, mund të aplikojnë në njërën nga tetë bankat pjesëmarrëse në projekt: Tutunska Banka, Stopanska Banka – Shkup, Sparkasse Bank, Stopanska Banka – Manastir, Rruga e Mëndafshit Banka, Banka TTK, Banka e Ohrit dhe Banka ProCredit. Vitin e kaluar, projekti aprovoi 278 kërkesa për kredi për shtëpi të subvencionuara, nga të cilat 259 ishin për blerjen e një apartamenti të ri dhe 19 për ndërtimin e një shtëpie. Një total prej 1,693 aplikimesh për blerjen e një apartamenti ose shtëpie janë aprovuar që nga fillimi i projektit, ose pothuajse 1,700 qytetarë ose familje kanë ardhur në shtëpinë e tyre përmes këtij projekti. MF: Aplikimi për subvencione përmes “
Shpërndaje lajmin me të tjerët
0Shares
0 0 0

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *