Depozituesit nuk duhet të mbajnë më shumë se 30,000 euro në një bankë

Në adresën e ish Ministrit të Financave Nikola Popovski, kohët e fundit anëtar i Këshillit të Bankës Kombëtare, në seancën mbikëqyrëse të Komisionit për Financa dhe Buxhet në Parlamentin e RSM, ai theksoi se depozituesit individë në një bankë janë të siguruar vetëm depozita deri në 30,000 euro dhe as edhe një euro më shumë. Çfarë është kjo nëse nuk është një thirrje për depozituesit që të mos mbajnë më shumë se 30,000 euro në një bankë!?

Në diskutim, Nikola Popovski shprehu mendimin se Banka Kombëtare nuk ka autorizim për të kontrolluar vendosjet e kreditit të bankave, dhe pikërisht në këtë mënyrë duke ndarë bazën e depozitës përmes kredive pa mbulim, depozituesit e Bankës Eurostandard u grabitën. Sipas raportit të Administratorit të Falimentimit Dusko Todevski, gati 60 milion euro ishin vjedhur!

Në seancën mbikëqyrëse në Parlament, Nikola Popovski nuk përmendi asgjë në lidhje me personat juridikë kreditorë në Eurostandard Bank, numri i të cilave është rreth 2,000, të cilët u grabitën në të njëjtën mënyrë si individët! Fondet nga depozitat dhe llogaritë rrjedhëse të tyre vendosen gjithashtu si hua pa mbulim. Por personat juridikë nuk kanë asnjë garanci sigurimi nga shteti dhe pasuritë e tyre në bankë janë grabitur plotësisht.

Depozituesit e dëmtuar në Bankën Eurostandard, individë dhe persona juridikë, pyesin nëse “eksperti” i treguar konsideron se të dy mijë personat juridikë janë fajtorë për dëmin e tyre, duke mbajtur fondet në një bankë ose duke punuar përmes saj si një institucion financiar i licencuar, i rregulluar dhe kontrollohet nga Guvernatori Bezoska!?

Një vend që duhet zënë për të rritur sigurinë e individëve dhe personave juridikë në sistemin bankar dhe financiar, dhe kështu për të rritur besimin në institucionet financiare vendase, figura si Nikola Popovski, tani gjithashtu anëtar i Këshillit të Bankës Kombëtare, me deklarata të pamatshme dhe duke adresuar gabimet e depozituesve në banka – individë dhe persona juridikë, janë në rrugën e tyre për të provokuar një reagim nga të gjithë depozituesit të shprehur duke rritur depozitat nga bankat dhe duke i mbajtur ato diku jashtë. Ky do të ishte një reagim logjik nëse figura të tilla të rangut të lartë në sektorin bankar, të tilla si Nikola Popovski, vazhdojnë të bëjnë deklarata të tilla të papërgjegjshme që mund të kenë pasoja të mëdha negative, përfshirë depozitat e individëve deri në 30,000 euro. Për shkak se në një gjendje të pasigurisë së përgjithshme, deklarata të tilla janë në fakt një thirrje indirekte për të tërhequr të gjitha depozitat nga bankat dhe për t’i mbajtur ato “nën jastëk”.

Prandaj, zotërinjtë në pushtet, veçanërisht nga sektori bankar, nuk luajnë me stabilitetin e sistemit financiar, mos i hidhni karburant zjarrit sepse nëse ndizet, zjarri mund të ketë pasoja katastrofike. Prandaj, do të ishte më mirë të shuanim zjarrin e quajtur Banka Eurostandard sesa të ndiznim zjarrin. Jini të virtytshëm dhe pranoni vetë përgjegjësinë tuaj, e cila është e qartë. Te pakten nje here. A është kaq e vështirë!

Shpërndaje lajmin me të tjerët
0Shares
0 0 0

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *