Paketa e pestë ekonomike, do të ketë ndihmë për ndërmarrjet dhe qytetarët

Do të ketë ndihmë për ndërmarrjet dhe qytetarët që kapin shumën prej 50 milion € – por nuk do të ketë ndihmë për kompanitë në formën e subvencioneve për pagimin e pagave minimale për punonjësit. Lajmi u konfirmua mbrëmë në TV nga Zëvendës Ministri i Financave Dimitar Kovaçevski. Në vend të pagesave direkte, shteti do t’u ofrojë kompanive hua pa interes. Kjo ide tashmë ka hasur në pakënaqësi nga kompanitë, punëdhënësit. U njoftua këto ditë nga Zëvendëskryeministri Fatmir Bitiqi. Megjithëse paketa e pestë e masave nuk është finalizuar ende, ajo po debatohet dhe ideja për asnjë subvencion të pagave është analizuar tashmë në Këshillin Ekonomik dhe Social.

Kovaçevski tha mbrëmë se paketat e mëparshme të masave kishin për qëllim kompensimin e humbjeve të ndërmarrjeve dhe dhënien e tyre mbështetje për të mbijetuar në kohën e krizës më të madhe, kjo paketë është më shumë për të rritur revitalizimin dhe rimëkëmbjen më të madhe të ekonomisë.

“Kompanitë që do të kenë problem me pagimin e pagave do të mund të aplikojnë në Bankën e Zhvillimit, të marrin një kredi pa interes, dhe ato që do të tregojnë rritje, sipas kritereve që do të përcaktohen, do të jenë në gjendje të marrin një përbërësi i grantit në vetë kredinë. “tha Kovaçevski.

Sipas asaj që u ishte njoftuar punëdhënësve dhe sindikatave në takimin që ata patën në seancën e Këshillit Ekonomik dhe Social, si ndihmë për kompanitë është planifikuar të jepen kredi pa interes me një periudhë tre vjeçare të ripagimit, por gjithashtu një mundësi 30% e kësaj kredie të kthehet në një grant.

Ndryshimi në masë, sipas Zëvendës Kryeministrit për Çështjet Ekonomike Fatmir Bitiqi, është se ndihma e drejtpërdrejtë për pagimin e pagave është një operacion shumë i madh, i cili kërkon një shumë të madhe parash, e cila është një barrë e madhe për buxhetin e shtetit.

“Procesi i konsultimeve dhe koordinimit për paketën e pestë të masave me të gjithë aktorët është akoma në vazhdim dhe nuk është përcaktuar ende plotësisht. Modaliteti i bartjes së paketave të shumta të mbështetjes ekonomike na lejon të matim dhe analizojmë efektet dhe t’i përshtatemi treguesve. “Çdo 3 deri në 4 muaj ne sjellim masa që ndihmojnë në mënyrë proaktive ekonominë dhe qytetarët,” tha kabineti i tij.

Sidoqoftë, ai tha dje se askush nuk do të lihej jashtë. faktor/

 

Shpërndaje lajmin me të tjerët
0Shares
0 0 0

One thought on “Paketa e pestë ekonomike, do të ketë ndihmë për ndërmarrjet dhe qytetarët

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *