Ndihma shtetërore, pagat e papaguara do të transferohen me forcë në llogaritë e punëtorëve

Pavarësisht paralajmërimeve të gjobave dhe procedimeve para Prokurorisë, kompanitë nuk pushojnë së abuzuari me ndihmën shtetërore që po paguhet në kulmin e pandemisë Covid-19. 306 punëdhënës të tjerë që morën mbështetje financiare nga shteti prej 16.3 milion denarë nuk paguan pagën e dhjetorit për 992 të punësuar. Ata do të marrin paralajmërime dhe pas skadimit të afatit, një mbledhje e detyruar do të kryhet duke bllokuar llogaritë e tyre të transaksionit dhe paratë do të transferohen në llogaritë e punëtorëve.

“Pothuajse një e treta ose 78 e ndërmarrjeve janë në tregtinë me pakicë. “Çdo menaxher duhet ta dijë se do të mbahet penalisht përgjegjës, sepse ai qëndron pas besueshmërisë së të dhënave të ofruara nga secila kompani kur aplikon për këtë ndihmë,” tha drejtoresha e PRO, Sanja Lukarevska.

Abuzimi më i madh i mbështetjes financiare është në aktivitetin e tregtisë me pakicë, dhe shumica e ndërmarrjeve që nuk paguanin paga janë nga Shkupi – 91, Tetova – 63 dhe Gostivari – 16. Sipas Lukarevska, në mesin e atyre që keqpërdorën paratë nga 78 punëdhënës janë nga aktivitetin e tregtisë me pakicë, i cili ka marrë ndihmë financiare në vlerë prej 2,219,584 denarë dhe nuk ka paguar pagat e 145 të punësuarve. 44 ndërmarrje që përgatisin vakte dhe shërbejnë ushqim morën ndihmë prej 2,239,825 denarë dhe nuk paguanin pagat e 130 punonjësve, dhe abuzim u zbulua në 26 ndërmarrje të angazhuara në ndërtim, të cilat morën ndihmë prej 944,106 denarë, por nuk paguanin 57 punonjës. Kompanitë e tjera janë nga aktivitetet e transportit, shitjes me shumicë, shumicë dhe pakicë të automjeteve dhe motoçikletave dhe aktivitetet e shërbimit.

Pas masave dhe aktiviteteve të implementuara nga DHP, numri i ndërmarrjeve që nuk kanë paguar ende pagat e tetorit dhe nëntorit, nga 179 në 11 ndërmarrje në tetor dhe nga 245 në 24 ndërmarrje në nëntor. 34 punonjës nuk kanë marrë ende pagën e tyre në tetor dhe 50 punonjës në nëntor. Në këto kompani, është duke u zhvilluar një procedurë për mbledhjen e detyruar të pagës së papaguar nga paratë e gatshme në një llogari transaksioni. Lukarevska informoi se, sipas situatës aktuale, 47 ndërmarrje ende nuk kanë paguar pagën e prillit për vitin 2020 për 102 të punësuar, 33 ndërmarrje për 63 të punësuar nuk kanë paguar pagën e majit dhe 54 ndërmarrje nuk kanë paguar pagën e qershorit për 145 të punësuar. DW/

Shpërndaje lajmin me të tjerët
0Shares
0 0 0

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *