Regjistrimi i popullsisë, zv drejtori Selmani demanton drejtorin Simevski

A dimë tani se si të rendisim përkatësinë etnike, gjuhësore dhe fetare të punëtorëve migrantë? Regjistrimi i prillit nuk duket të jetë pa probleme. Tani, ka lindur konfuzion rreth mënyrës së renditjes së përkatësisë etnike, gjuhësore dhe fetare të personave që banojnë jashtë vendit. Kjo është, dilema është ngritur nëse përgjigja për këto pyetje të regjistrimit do të jetë në gjendje të jepet vetëm nga personat që do të numërohen apo, personat që do të japin të dhëna të tjera rreth tyre në vend do të jenë në gjendje ta shpallin atë? Drejtori i Zyrës Shtetërore të Statistikave, Apostol Simevski, disa ditë më parë, kur prezantoi metodologjinë për kryerjen e regjistrimit në Maqedoni, tha se të gjithë do të duhet të flasin personalisht për çështjet e përkatësisë etnike, gjuhësore dhe fetare. – Kur një person jep informacion në lidhje me një person tjetër, nuk është e mundur të përgjigjeni në ato pyetje për të cilat kërkohet vetëm një deklaratë personale. Këto janë pyetje në lidhje me etninë, fenë dhe gjuhën. Një person që nuk di mjaftueshëm, nuk mund të japë të dhëna dhe nuk do të dijë të gjitha përgjigjet dhe aplikacioni nuk do ta pranojë përgjigjen. Sot ka mundësi për komunikim, të lehtë, të arritshëm dhe të lirë, për të komunikuar ata të huaj dhe për të plotësuar të dhënat vetë. Ky është qëllimi, dhe kjo do të ishte zgjidhja më e mirë, tha Simovski. Sidoqoftë, zëvendësi i tij Ilmi Selmani reagoi dje për këtë, duke thënë se të afërmit gjithashtu do të jenë në gjendje t’u përgjigjen këtyre pyetjeve. – Nuk e di se çfarë dëshironte të thoshte drejtori dhe është më mirë ta pyesni. Por unë e di se çfarë tha ai ishte një gabim. Së pari, një gjë e tillë nuk parashikohet nga ligji ose metodologjia. Dispozita ligjore është e përgjithshme dhe thotë se do të sigurojë të dhëna që u referohen njerëzve që janë jashtë vendit, tha Selmani. Neni 8 i Ligjit të Regjistrimit përcakton që për shtetasit e vendit që përkohësisht punojnë ose banojnë jashtë vendit, të dhënat e referuara në nenin 10 të këtij ligji sigurohen nga një i rritur, të cilit ata janë më të njohur, duke dhënë numrin e tyre personal të identifikimit. dhe numrin personal të identifikimit në të cilin sigurohen të dhëna në regjistrim. Personave që banojnë për punë të përkohshme jashtë vendit u jepet gjithashtu mundësia për vetë-numërim në periudhën nga 1 Mars deri më 21 Prill 2021 në një aplikacion të veçantë i cili është i disponueshëm në faqen e internetit të Zyrës Shtetërore të Statistikave. Partitë shqiptare të opozitës menjëherë reaguan ndaj deklaratës së drejtorit Simevski. Ata njoftuan një bojkot të regjistrimit nëse zbatohet vendimi i shpallur nga drejtori i Zyrës Shtetërore të Statistikave. skopskoeho/

Shpërndaje lajmin me të tjerët
0Shares
0 0 0

71 thoughts on “Regjistrimi i popullsisë, zv drejtori Selmani demanton drejtorin Simevski

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *