Paralajmërohet shlyerje e kamatave të faturave për ujë dhe shërbimeve tjera komunale

Ne kemi konsideruar disa opsione në Qeveri dhe kemi kërkuar propozime të ndryshme nga institucione të ndryshme dhe institucione joqeveritare. Masa do të zbatohet vetëm për ndërmarrjet publike që veprojnë brenda komunave dhe për ato ndërmarrje publike në të cilat Qeveria është në pronësi 100%. Për të qenë të saktë, ai do të zbatohet për faturat për ujë, shërbimet komunale dhe faturat e tjera që paguhen drejtpërdrejt nga qytetarët tek ndërmarrjet publike në nivelin qendror ose lokal. Tani jemi në bisedime me kompani të tjera private në mënyrë që të mund të sigurojmë disa rrethana lehtësuese për të shkruar disa norma interesi, por qeveria nuk mund ta bëjë këtë me kompani private ose me kompani që janë mbi 50% në pronësi të kompanive private. megjithëse Qeveria mund të ketë një pronësi ose përqindje të caktuar të pakicës në kompani të caktuara “, thotë Bekteshi. Sipas Ministrit, ata vendosën të shlyejnë interesin sepse kanë informacione se familje të caktuara dhe qytetarë pothuajse kanë më shumë borxh bazuar në borxhet e prapambetura sesa principali i borxhit dhe t’ia kalojnë atë brezave të ardhshëm. “Kjo është arsyeja pse ne duam të shlyejmë borxhet e bazuara në borxhe njëherë e përgjithmonë, dhe gjithashtu t’u japim qytetarëve mundësinë për të rishkruar borxhin bazë, i cili është më i vjetër se tre muaj, çdo 12 muaj.” shton Bekteshi. Ai thotë se paketa e pestë do të përfshijë të dy masat për të ndihmuar kompanitë – dhe kreditë pa interes dhe mbështetjen e pagave. “Të dy masat do të zbatohen, kështu që masa për mbështetjen financiare të pagimit të pagave do të vazhdojë në përputhje me metodologjinë dhe mekanizmat që ishin siguruar në grupin e katërt të masave ekonomike. Kjo do të thotë që do të paguhet në faza për të gjitha kompanitë që kanë pasur një rënie në të ardhurat e tyre nga 30 në 80 përqind, por në të njëjtën kohë do të ketë një mekanizëm të huave pa interes që do të zbatohet përmes Bankës së Zhvillimit për aktivitete të synuara të cilat sipas të dhënave që kemi nga institucione të ndryshme “ata kishin një rënie më të madhe të të ardhurave në punën e tyre, por edhe në aktivitetet që u mbyllën gjatë pandemisë me një vendim të Qeverisë”.

Shpërndaje lajmin me të tjerët
0Shares
0 0 0

54 thoughts on “Paralajmërohet shlyerje e kamatave të faturave për ujë dhe shërbimeve tjera komunale

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *