Detaje nga pakoja e pestë ekonomike prej 160 milion euro u prezentua nga qeveria

Në seancën e sotme të qeverisë, u miratua pakoja e pestë e masave ekonomike, të destinuara për qytetarët dhe kompanitë, për një ekonomi të qëndrueshme dhe në zhvillim të Maqedonisë dhe për përmirësimin e likuiditetit të ekonomisë. Paketa e pestë përmban një total prej 29 masash, me vlerë 9.7 miliardë denarë ose rreth 160 milion euro. Në konferencën për shtyp morën pjesë gjithashtu Zëvendës Kryeministri i ngarkuar me çështjet ekonomike, koordinimin me departamentet ekonomike dhe investimet, Fatmir Bitiqi, Ministri i Financave Fatmir Besimi dhe Ministri i Ekonomisë Kreshnik Bekteshi. Kjo paketë bazohet drejtpërdrejt në katër të mëparshmet dhe synon ta çojë ekonominë drejt ritmeve të njohura të rritjes ekonomike në intervalin prej 4% në 5%, dmth dinamikën e rritjes nga para pandemisë. Në shumicën e masave, mbështetja do të përdoret deri në fund të vitit 2021 në mënyrë që të ketë një ndikim në ekonomi gjatë gjithë vitit. Masat u miratuan përmes dialogut dhe partneritetit me të gjithë aktorët e interesuar, si dhe katër paketat e fundit të masave ekonomike, të ndjekura nga analiza serioze nga institucionet. Masat e përfshira në paketën e pestë do të përfundojnë procesin e mbështetjes direkte, duke hyrë kështu në fazën e daljes dhe rimëkëmbjes nga kriza ekonomike e shkaktuar nga pandemia. Kjo do të thotë që ne po vijmë përsëri në një kohë të stabilitetit dhe zhvillimit, një situatë që do të stimulohet më tej nga këto masa. Kreditë me interes të ulët dhe masat sistemike në përputhje me planin e rritjes afatmesme dhe afatgjatë do të mbështesin ekonominë në tërësi. Ne presim nivele më serioze të rritjes së PBB-së nga tremujori i dytë i 2021. Seti i pestë përmban një total prej 29 masash, me vlerë 9.7 miliardë denarë ose rreth 160 milion euro, nga të cilat 91.7 milion janë shpenzime të drejtpërdrejta të buxhetit. Masat janë të ndara në 4 shtylla kryesore: 1. Mbështetje financiare e drejtpërdrejtë për kompanitë në mënyrë që të mbajnë vendet e punës të qytetarëve në sektorët e turizmit, zanatit, hotelierisë, transportit, industrisë për organizimin e ngjarjeve. 2. Mbështetje financiare për likuiditetin e sektorit privat me kredi pa interes për të mbajtur dhe rritur numrin e të punësuarve. 3. Krijimi i një ambienti më të favorshëm biznesi duke ripërcaktuar sistematikisht tarifën doganore, duke ulur detyrimet para-fiskale dhe lehtësimin e taksave dhe shtyrjen e disa detyrave publike 4. Mbështetje për qytetarët

Shpërndaje lajmin me të tjerët
0Shares
0 0 0

9 thoughts on “Detaje nga pakoja e pestë ekonomike prej 160 milion euro u prezentua nga qeveria

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *