Në kohë pandemie, bankat në Maqedoni vitin e kaluar “grumbulluan” fitim prej 118 milion euro, më shumë se 2019

Në një vit pandemish, karantinash dhe kufizimesh, bankat maqedonase nuk munden. Përfitimi i tyre vitin e kaluar ishte më i lartë se kurrë dhe arriti në 118 milion euro.

Konkretisht, vitin e kaluar bankat vendase bënë një fitim total prej 118 milion euro, ose saktësisht 117.9 milion euro. Këtë e tregojnë të dhënat e Bankës Popullore të Maqedonisë.

Në vitin e kaluar, 2019, fitimi i përgjithshëm i bankave ishte afër 109 milion euro, ose saktësisht 108.7 milion euro, që është më shumë se 9 milion euro më pak se vitin e kaluar, ose saktësisht 9.2 milion euro.

Ajo që duhet përmendur është se gjithsej 15 banka operuan në skenën bankare maqedonase në vitin 2019, ndërsa në vitin 2020 numri i tyre u zvogëlua në 14 institucione bankare, pasi NBRM revokoi licencën e funksionimit të Bankës Eurostandard, bankës së Trifun Kostovskit, saktësisht më 12 gusht, për kapitalizim të pamjaftueshëm.

Saga e Bankës Eurostandard po vazhdon ende, sepse shumë prej depozituesve që mbanin mbi 30,000 euro atje, nuk mund të shlyejnë fondet e tyre nga pasuria e falimentimit, e cila kryesisht fajësohet nga pronarët dhe menaxhmenti i bankës, por edhe banka qendrore .

Siç dihet, Eurostandard ishte në rangun e bankave të mesme, dhe regjistroi vazhdimisht humbje, gjë që uli përfitimin e përgjithshëm të sektorit bankar.

Kështu, nëse shohim grupe bankash, në vitin 2019, grupi i bankave të mesme në vend, i cili përfshinte Eurostandard Bank, kishte një humbje prej 6.8 milion euro, ndërsa në vitin 2020, pra vitin e kaluar, bankat e mesme ato tregoi një fitim total prej 14.4 milion euro.

Nga ana tjetër, bankat e mëdha regjistruan një rënie të ndjeshme të përfitimit krahasuar me vitin e kaluar 2019.

Ose, vitin e kaluar fitimi i tyre arriti në 101.1 milion euro, krahasuar me 113.3 milion euro, që është një rënie në fitim me 12.2 milion euro të mira. faktor/

Shpërndaje lajmin me të tjerët
0Shares
0 0 0

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *